Slide3.jpg

26 Korrik, 2018 Të Reja

Kanceri i gojes , nofullave dhe fytyres  jane semundje shumefaktoreshe dhe shumeformeshe, per kete arsye akoma dhe sot ekzistojne menyra te shumta diagnostike dhe terapeutike te cilat jane ne studim dhe eksperimentim ne kafshe pa kaluar dhe pa u shtrire tek njeriu. Kjo gje eshte arritur fale rritjes progresive te gjenetikes molekulare.
Kanceri i organizmit te njeriut ze vendin e dyte persa i perket shkakut te vdekjeve pas semundjeve kardiovaskulare.
Tumoret malinje mund te jene unike ose multiple, apo sinkrone dhe me tumore te tjere.
Kanceri oral perben 30% te kancerit koke-qafe. Ky preferon me shume meshkujt ne raport 2 me 1, moshen 60 – 70 vjec dhe 90% te rasteve ne ekzaminimin histopatologjik rezulton karcinoma spinocelulare.
Ky kancer metastazon me shume ne nivelin e pare deri ne nivelin e trete te stacioneve limfatike te qafes.
Kanceri  duke u krahasuar me tumoret beninje ka veçorite e meposhteme :
• Nuk ka kufinj te qarte
• Rritet shpejt
• Ndikon ne gjendjen e pergjithshme te pacientit duke dhene intoksikacion i cili ne faza te avancuara çon ne te ashtuquajturen karcinomatoze
• Keto tumore megjithese mund te operohen ne kufij onkologjike, mund te recidivojne
• Japin metastaza si regjionale dhe ne distance
• Karakteristike e tyre eshte qe rriten ne menyre infiltrative duke demtuar ene gjaku, nerva, duke dhene hemoragji, dhimbje neuralgjike, paralize faciale dhe kur zhvillohen ne brendesi te kockes se mandibules mund te japin fraktura patologjike.

Trajtimi me i mire i kancerit goje nofull fytyre eshte ai kirurgjikal duke e hequr ne kufij sa me larg pjeses se kancerit (1.5-2 cm),pervec trajtimit kirurgjikal egziston dhe radio apo kimioterapia.

Me mire eshte te perdoret trajtimi kirurgjikal dhe radio dhe kimioterapia.

Kanceri i mesiperm kur kapet ne fazat fillestare ka nje sherim mbi 95%

 


Slide06.jpg

26 Korrik, 2018 kirurgjiTë Reja

Anomalite skeletore dento-maxillo-faciale kane te bejne me mosperputhje te nofullave te cilat mund te konstatohen ne tre plane si:

1. antero-posterior

2. transversal

3. vertikal

1- Anomalite ne sensin anterio-posterior – Keto mund te

perfshijne te dy nofullat, ose mandibula mund te jete me prapa ose perpara maxilles, kur mandibula shkon prapa ose perpara maxilles shoqerohet dhe me kliniken perkatese, si okluzioni, buzet, gjuha, dhe muskujt pertypes.

Kur kemi anomali te nofullave ne planin anteroposterior, mbi 5 mm overjet dhe -4mm ne mbulim te kundert (inciziv mandibular perpara atyre maksilar) ne keto ratse rekomandohet nderhyrje kirurgjikale.

2- Anomalite ne sensin transversal – Keto kane te bejne me endognati, ekzognati dhe laterodevijim te bazave kockore, diagnoza e ketyre anomalive vendoset nga klinika dhe analiza cefalometrike.

Kur kemi anomali ne planin horizontal mbi 4mm shoqeruar me laterogeni rekomandohet nderhyrje kirurgjikale.

• Endognatia (maxillare ose mandibulare)
• Ekzognatia (maxillare ose mandibulare)
• Laterognatia (maxillare ose mandibulare) keto mund te jene te

dyja se bashku me hemihipertrofi faciale.

3- Anomali ne sensin vertikal – Ketu mund te perfshihen:

Kafshim i hapur (mordex aperta) mund te jete anterior, lateral ose oblik.

Kafshim i thelle (mordex profunda)

Intrusio dhe extrusio (dhembe nen ose mbi nivelin

okluzal)

Ne planin vertikal kafshim i hapur ose i thelle mbi 2mm rekom-

andohet nderhyrje kirurgjikale.

Gjithashtu deformimet mund ti ndajme ne tre grupe te medha:

1. Deformimet dentare – Kane te bejne me malookluzion,keto korigjohen mjaft mire me mjekim ortodontik.

2. Deformime skeletore – Ne keto raste nuk ka malokluzion dhe kerkohet vetem korigjimi i deformimeve skeletore

3. Deformimet dento-skeletore – Ketu kemi malokluzion si dhe mosperputhje skeletore te nofullave midis njera-tjetres, ketu kerkohet trajtimim ortodontik si dhe kirurgji ortognatike ne varesi te moshes

Korigjimi i pjesshem i anomalive te nofullave e ka zanafillen qe nga vitet 80 , por korigjimi i tyre ne baze te protokolleve bashkekohore dhe osteotomive te plota apo kirurgjise ne te dy nofullat e ka zanafillen qe nga vitet 2005 , te futura per here te pare ne Shqiperi nga Prof.Dr.Ramazan Isufi.

 

3. deformime te skeletit maxillo-facialORARET E PUNES


E HËNË – E PREMTE
9:00 AM – 8:00 PM
E SHTUNË
9:00 AM – 5:00 PM
E DJELE
MBYLLUR

KONTAKTET


Kryqëzimi i farmacisë 10, “Rruga e Dibrës 10, Tirana, Albania“

renato_isufi@hotmail.com

+355 69 51 51 545


© Copyright 2018 – ISUFI ROYAL DENTAL. All rights reserved. Designed by EROL DIGITAL AGENCY.Privacy Policy