Terapi DentareMbushja e dhëmbëve


Për të trajtuar një kaviete te dhembit , dentisti juaj do të heqë pjesën e prishur të dhëmbit dhe pastaj “mbush” zonën në dhëmbin ku materiali i prishur është hequr.
Mbushjet përdoren për të riparuar dhëmbët e plasaritur ose të prishur dhe dhëmbët që janë konsumuar nga keqpërdorimi (si p.sh. nga ngrenja e thonjve ose kercitja e dhëmbëve)etj…

Cilat hapa janë të përfshira në mbushjen e dhëmbit?

Së pari, dentisti do të përdorë një anastezik lokal për të mpirë zonën rreth dhëmbit që duhet të mbushet . Me ane te nje një instrument ose lazer heq zonën e prishur.
Me pas , kontrollohet zonëa për të përcaktuar nëse të gjitha prishjet janë hequr. Pasi prishja është hequr, dentisti do të përgatisë hapësirën për mbushjen duke pastruar zgavrën e baktereve dhe mbeturinave. Nëse prishja është afër dhomes pulpare dentisti juaj mund të vendosë së pari në një shtrese izoluse te perbere nga materiale për të mbrojtur nervin. Dhe me pas vendose materiali restorativ qe realizon mbushjen e dhembit.
Cilat jane lloje e materialeve mbushëse në dispozicion?


Sot, janë të disponueshme disa materiale për mbushjen e dhëmbëve. Dhëmbët mund të mbushen me:

  • Ari
  • Porcelan
  • Amalgamë argjendi (e cila përbëhet nga merkuri i përzier me argjend, kallaj, zink dhe bakër)
  • Material Kompoziti

Ekziston edhe një material që përmban grimca qelqi dhe është i njohur si jonomer qelqi. Ky material përdoret në mënyra të ngjashme me përdorimin e mbushjeve të përbërjes së kompozitit.  • Mbushjet prej Ari
  • Mbushjet me amalgam
  • Mbushjet me kompozite
  • Llojet tjera të mbushjes

Avantazhet e mbushjeve të arit të derdhura:

Qëndrueshmëria – zgjat të paktën 10 deri në 15 vjet dhe zakonisht më shumë

Forca – mund të përballojë forcat përtypet

Estetikë – disa pacientë preferojnë më shumë mbushjet prej ari sesa te amalgamit ose kompoziti..

Disavantazhet:

Shpenzimet – mbushjet e derdhura prej ari kushtojnë më shumë se materialet e tjera; deri në 10 herë më të larta se kostoja e copave të amalgamit te  argjendit apo mbushjeve prej kompoziti.

Seanca shtese – kërkon të paktën dy seanca per kryerjen e kesaj mbushje.

Estetika – Shumica e pacientëve nuk pëlqejnë mbushjet metalike me ngjyra dhe preferojnë mbushjet që përputhen me pjesën tjetër të dhëmbit.

Avantazhet:

Qëndrueshmëria – mbushjet e argjendit zgjasin të paktën 10 deri në 15 vjet dhe zakonisht tejkalojnë  mbushjet e përbërë (të dhëmbëve).

Forca – mund të përballojë forcat përtypet

Disavantazhet e mbushjes së argjendit:

Estetika e dobët – mbushjet e argjendta  nuk  përputhen me ngjyrën e dhëmbëve natyralë.

Shkatërrimi i më shumë strukturës së dhëmbit – pjesët e shëndetshme të dhëmbit shpesh duhet të hiqen për të bërë një hapësirë ​​të madhe për të mbajtur mbushjen e amalgamit.

Ngjyrosja – mbushjet e amalgamave mund të krijojnë një ngjyrë gri në strukturën e dhëmbëve përreth.

Çarje dhe fraktura – megjithëse të gjitha dhëmbët zgjerohen dhe kontraktohen në prani të lëngjeve të nxehta dhe të ftohta, të cilat në fund të fundit mund të shkaktojnë prishjen ose thyerjen e dhëmbit, materiali amalgam – në krahasim me materialet e tjera të mbushjes – mund të përjetojë një shkallë më të gjerë të zgjerimit dhe tkurrje dhe të çojë në një incidencë më të lartë të çara dhe thyerje.

Reagimet alergjike – një përqindje e vogël njerëzish, rreth 1%, janë alergjikë ndaj merkurit të pranishëm në restaurimet e amalgamave.

Merkuri i përfshirë në amalgam lëshon  nivele të ulëta të merkurit në formën e një avulli që mund të hidhet dhe absorbohet nga mushkëritë.

Nivelet e larta të ekspozimit të avujve të merkurit lidhen me efektet e padëshiruara në tru dhe veshka. Studimet nuk kanë gjetur lidhje midis dosjeve të amalgamave dhe problemeve shëndetësore dhe FDA i konsideron ato të sigurt për të rriturit dhe fëmijët e moshës 6 vjeç e lart.

Avantazhet e kompozitit:

Estetika – hije / ngjyra e mbushjeve të përbërë mund të përputhet ngushtë me ngjyrën e dhëmbëve ekzistues. Përbërjet janë veçanërisht të përshtatshme për përdorim në dhëmbët e përparëm ose në pjesë të dukshme të dhëmbëve.
Lidhja me strukturën e dhëmbëve – mbushjet e Kompozitit në të vërtetë lidhen kimikisht me strukturën e dhëmbëve, duke siguruar mbështetje të mëtejshme.
Shkathtësi – përveç përdorimit si material mbushës për prishjen e dhembeve , mbushjet e përbërë mund të përdoren gjithashtu për të riparuar dhëmbët e prerë, të thyer ose të veshur.

Disavantazhet:

Mungesa e qëndrueshmërisë – mbushjet e kompozitit konsumohen me shpejt se mbushjet e amalgamave (që zgjasin të paktën pesë vjet në krahasim me të paktën 10 deri në 15 për amalgamë); përveç kësaj, ato nuk mund të zgjasin për aq kohë sa mbushjet e amalgameve nën presionin e përtypjes dhe veçanërisht nëse përdoren për dëmtimet e mëdha të dhëmbëve.
Koha e aplikimit – për shkak të procesit të aplikimit të materialit të përbërë, këto mbushje mund të zgjasin deri në 20 minuta më shumë se mbushjet e amalgamave .
Vizita të tjera – nëse kompozita përdoren për inlay ose onlays, mund të kërkohet më shumë se një seance

Qeramike

Këto mbushje janë bërë më shpesh nga porcelani, janë më rezistente ndaj ngjyrosjes se materiali i kompozitit , por janë gjithashtu më gërryes. Ky material në përgjithësi zgjat më shumë se 15 vjet dhe mund të kushtojë aq sa mbushjet prej ari.

Jonomer

Qelqi është perbërë prej akrilik dhe një lloj specifik i materialit qelqi. Ky material përdoret më së shumti për mbushjen e fëmijëve të vegjël . Jonomers xhami liruar fluoride, e cila mund të ndihmojë në mbrojtjen e dhëmbit nga prisja e mëtejshme. Megjithatë, ky material është më i dobët se kompozitit dhe është më e ndjeshme ndaj dhe e prirur për thyerje. Jonomer qelqi në përgjithësi zgjat 5 vjet ose më pak me kosto të krahasueshme me kompozit .


Cilat janë mbushjet indirekte?


Mbushjet indirekte janë të ngjashme me mbushjet e kompozitit , me përjashtim të atyre që janë bërë në një laborator dentar dhe kërkojnë dy vizita para se të vendosen. Mbushjet indirekte konsiderohen kur struktura e dhëmbëve nuk mbetet e mjaftueshme për të mbështetur një mbushje, por dhëmbi nuk dëmtohet aq shumë sa që ka nevojë për një kurorë. Gjatë vizitës së parë, prishja ose mbushja e vjetër është hequr. Një përshtypje është marrë forma e dhëmbit që riparohet dhe dhëmbët rreth tij. Kjo forme  dërgohet në një laborator dentar që do të bëjë mbushjen indirekte. Një mbushje e përkohshme (e përshkruar më poshtë) është vendosur për të mbrojtur dhëmbin ndërsa restaurimi është duke u bërë. Gjatë vizitës së dytë, mbushja e përkohshme largohet dhe dentisti do të kontrollojë përshtatjen e restaurimit indirekt. Me kusht që përshtatshmëria është e pranueshme, e cila me pas do te cementohet direkt me dhembin..Ekzistojnë dy lloje mbushjesh të tërthorta – Inlaysdhe Onlays:

Inlay  janë të ngjashme me mbushjet e zakonshme, por e gjithë puna qëndron brenda kuspidet në sipërfaqe përtypese  te dhëmbit.

Onlaye  janë më të gjera se inlays, duke mbuluar një ose më shumë cusps. Onlay t ndonjehere mund te  quhen kurora të pjesshme.Inlay dhe Onlay  janë më të qëndrueshme dhe zgjasin shumë më shumë se mbushjet tradicionale – deri në 30 vjet. Ato mund të bëhen, prej porcelani ose ari. Inlay dhe Onlay dobësojnë strukturën e dhëmbëve, por e bëjnë këtë  në një masë shumë më të ulët se mbushjet tradicionale. Një tjetër lloj Inlay  dhe Onlayjane  – dhe direkte  te cilat  ndjekin proceset dhe procedurat e ngjashme si indirekte, por ndryshimi Inlay dhe Onlay direkt behen  ne kavietetin e  dhëmbëve dhe mund të te realizohen ne nje seance..


Çfarë është një Mbushje e Përkohshme?

Mbushjet e përkohshme përdoren në rrethanat e mëposhtme: Për mbushjet që kërkojnë më shumë se një takim – për shembull, para vendosjes së mbushjeve të arit dhe për disa procedura mbushjeje (të quajtura mbushje indirekte) që përdorin materiale të përbërëNëse nevojitet një trajtim dentar urgjent Nese na nevojit per trajtimin e nje dhembi me disa seanca


Si duhet të kujdesem për dhëmbët e mia me mbushje?

Mbushjet e përkohshme përdoren në rrethanat e mëposhtme: Për mbushjet që kërkojnë më shumë se një takim – për shembull, para vendosjes së mbushjeve të arit dhe për disa procedura mbushjeje (të quajtura mbushje indirekte) që përdorin materiale të përbërëNëse nevojitet një trajtim dentar urgjent Nese na nevojit per trajtimin e nje dhembi me disa seanca


Problemet me mbushjen e dhëmbëve

Dhimbje dhëmbësh dhe ndjeshmëri Ndjeshmëria e dhëmbit pas vendosjes së një mbushjeje është mjaft e zakonshme. Një dhëmb mund të jetë i ndjeshëm  ndaj presionit, ajrit, ushqimeve të ëmbla ose temperaturës. Zakonisht, ndjeshmëria qetesohet  vetë brenda pak javësh. Gjatë kësaj kohe, shmangni ato gjëra që janë duke shkaktuar ndjeshmëri Kontaktoni dentistin nëse ndjeshmëria nuk zhduket brenda dy deri katër javëve ose nëse dhëmbja juaj është shumë e ndjeshme. Ai ose ajo mund të rekomandojë një pastë dhëmbësh  anti ndjeshmerise , , ose mund të sugjerojnë një procedurë kanali rrënjë. Mund të ndodhë edhe dhimbja rreth mbushjeve. Nëse përjetoni dhimbje kur kafshoni, ose nëse keni dhimbje kur dhëmbët tuaj prekin, dhimbja mund të shkaktohet nga prekja e dy sipërfaqeve metalike të ndryshme (për shembull, amalgamë argjendi në një dhëmb të sapo mbushur dhe një kurorë ari në një dhëmb tjetër me të cilin prek). Kjo dhimbje duhet të zgjidhë  brenda një periudhe të shkurtër kohore.Nëse prishja ishte shumë e thellë ose e afërt me nervin  e dhëmbit, mund të përjetoni një dhimbje “dhimbje dhëmbi”. Kjo “dhimbje dhëmbi” përgjigje mund të tregojë se ky ind nuk është më i shëndetshëm. Nëse është kështu, mund të kërkohet terapia e kanalit të rrënjës.


Cfare eshte trajtimin endodontik?


Endo “është fjala greke për” brenda “dhe” odont “është greke për” dhëmb “. Trajtimi endodontik trajton brenda dhëmbit. Trajtimi i kanalit të rrënjës është një lloj trajtimi endodontik.

Për të kuptuar trajtimin endodontikduhet te njohesh  anatomine  e dhëmbit. Brenda dhëmbit, ne enemal  dhe një shtresë të fortë të quajtur dentin, është një ind i butë i quajtur pulpë. Pulpa përmban  enët e gjakut, nervat dhe ind lidhës dhe krijon indet e forta përreth të dhëmbit gjatë zhvillimit.

Pulp shtrihet nga kurora e dhëmbit në majë të rrënjëve ku lidhet me indet që rrethojnë rrënjën. Pulba është e rëndësishme gjatë rritjes dhe zhvillimit të dhëmbit. Sidoqoftë, pasi një dhëmb është plotësisht i pjekur, mund të mbijetojë pa pulpë, sepse dhëmbi vazhdon të ushqehet nga indet që e rrethojnë.


Perse me nevojitet ky lloj procedure?

Trajtimi endodontik është i domosdoshëm kur pulpa, indet e buta brenda kanalit rrënjësor, eshte i  i infektuar.

Inflamacioni ose infeksioni mund të ketë shkaqe të ndryshme: prishje të thellë procedurat e dhëmbëve të përsëritura në dhëmb ose plas ose çip në dhëmb.

Përveç kësaj, një dëmtim i një dhëmbi mund të shkaktojë dëmtim të pulpës edhe nëse dhëmbi nuk ka karies  ose çarje të dukshme.

Nëse inflamacioni i pulpës ose infeksioni nuk është trajtuar, mund të shkaktojë dhimbje ose të çojë në një absces.


Cilat janë shenjat e nevojës për trajtim endodontik?

Shenjat me te zakonshme perfshijne  dhimbjen, ndjeshmërinë e zgjatur ndaj nxehtësisë ose të ftohtit, ndjeshmërinë ndaj prekjes dhe përtypjes, prishjen e dhëmbit dhe ënjtjen.Ndonjëherë, nuk ka simptoma.


Si behet trajtimit endodontik i dhëmbit?

Endodontisti  heq pulpë e  infektuar, pastron  me kujdes dhe formon brendësinë e kanalit rrënjor, dizinfekton zonene e kontaminuar , pastaj mbush  kanialin me matreialin perkates. .

Më pas, ju do të ktheheni te dentisti juaj, i cili do të vendosë një kurorë ose një restaurim tjetër në dhëmb për ta mbrojtur dhe rikthyer atë në funksion të plotë. Pas restaurimit, dhëmbi vazhdon të funksionojë si çdo dhëmb tjetër


A do të ndiej dhimbje gjatë ose pas procedurës?

Janë zbatuar shumë procedura endodontike për të lehtësuar dhimbjen e dhëmbëve të shkaktuara nga inflamacioni i pulpës ose infeksioni. Me teknikat moderne dhe anestetikën, shumica e pacientëve raportojnë se janë të rehatshëm gjatë procedurës.

Për ditët e para pas trajtimit, dhimbja mund të ndihet e ndjeshme, veçanërisht nëse ka pasur dhimbje ose infeksion para procedurës. Kjo dhimbje  mund të lehtësohet me perdorimin e nje  medikamenti perkates. Pacienti duhet te ndjeki e kujdes keshillat e marra nga doktori.

Dhimbja juaj mund të vazhdojë të ndihet paksa ndryshe nga dhëmbët e tjerë për disa kohë pas përfundimit të trajtimit tuaj endodontik. Megjithatë, nëse keni dhimbje të forta ose presion ose dhimbje që zgjat më shumë se disa ditë, telefononi endodontin tuaj.


Procedura endodontike hap pas hapi

Trajtimi endodontik shpesh mund të kryhet në një ose dy vizita dhe përfshin hapat e mëposhtëm: Endodontist shqyrton dhe merr një radiografi të dhëmbit duke përdorur x-rrezet, pastaj aplikon  anestezinë lokale. Pasi dhëmbi është i mpirë, endodontist vendos një fletë të vogël mbrojtëse të quajtur “digë dentare” mbi zonën për të izoluar dhëmbin dhe për ta mbajtur të pastër dhe pa pështymë gjatë procedurës. Endodontisti bën një hapje në kurorën e dhëmbit. Instrumente shumë të vogla përdoren për pastrimin e pulpës nga dhoma e pulpës dhe kanalet rrënjësore dhe për të formuar hapësirën për mbushje.

Pas pastrimit dhe formimit të hapësirës, ​​endodontisti mbush kanalet rrënjësore me një material biokompatibël, zakonisht një material  të quajtur guttaperka. Gutta-perka vendoset me nje material tjeter  ngjitëse për të siguruar mbushje te  plotë të kanaleve rrënjësore.

Në shumicën e rasteve, vendoset një mbushje e përkohshme për të mbyllur kuroren. Mbushja e përkohshme do të hiqet nga dentisti juaj para se të restaurohet dhëmbi.Pas vizitës përfundimtare te trajtimit endodontik, realizohet mbushja e  kurorës  ose një restaurim tjetër të vendosur në dhëmb për ta mbrojtur dhe rikthyer atë në funksion të plotë..

Çfarë shkakton një dhëmb të trajtuar endodontikisht që të ketë nevojë për trajtim shtesë?

Trauma e re, prishja e thellë, ose një mbushje e lirshme, e plasaritur ose e thyer mund të shkaktojë infeksion të ri në dhëmbin tuaj. Në disa raste, endodontisti mund të zbulojë kanale shtesë shumë të ngushta ose të lakuara që nuk mund të trajtohen gjatë procedurës fillestare


A mund të trajtohen të gjitha dhëmbët endodontikisht?

Shumica e dhëmbëve mund të trajtohen. Herë pas here, dhëmbi nuk mund të ruhet sepse kanalet e rrënjëve nuk janë të arritshme, rrënja është e copëtuar rëndë, dhëmbi nuk ka mbështetje adekuate të kockave, ose dhëmbi nuk mund të restaurohet.

Megjithatë, përparimet në endodonci janë bërë të mundur për të shpëtuar dhëmbët që edhe disa vjet më parë do të kishte humbur. Kur trajtimi endodontik nuk është efektiv, kirurgjia endodontike mund të jetë në gjendje për të shpëtuar dhëmbin.


Aurora Isufi Royal Dental

Dr. Aurora Isufi
OrtodonteRenato Isufi

Dr. Renato Isufi
Dentist Kirurg Oral dhe MaxillofacialORARET E PUNES


E HËNË – E PREMTE
9:00 AM – 8:00 PM
E SHTUNË
9:00 AM – 5:00 PM
E DJELE
MBYLLUR

KONTAKTET


Kryqëzimi i farmacisë 10, “Rruga e Dibrës 10, Tirana, Albania“

renato_isufi@hotmail.com

+355 69 51 51 545


© Copyright 2018 – ISUFI ROYAL DENTAL. All rights reserved. Designed by EROL DIGITAL AGENCY.Privacy Policy